Samen gezondere kruidnoten maken
Ik heb laatst op de school van onze kinderen drie bakochtenden georganiseerd voor de kleutergroepen. Daarin gingen we samen gezondere varianten van populaire baksels maken. Het was rond sinterklaas dus we hebben natuurlijk ook pepernoten, of kruidnoten, gemaakt! Een groot succes. Thuis hebben we dit nog een keer overgedaan en daarbij ook wat grotere peperkoekjes gemaakt. Om mee te geven naar school in de week van Sinterklaas. Hieronder lees je hoe we het hebben aangepakt.
Eerlijk is eerlijk. Ik heb zelf bestaande recepten gezocht. En uiteindelijk van twee recepten een combi gemaakt, namelijk die van Chickslovefood en uit het hele fijne receptenboek van Havermoutje.
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 200 gram amandelmeel (of speltmeel, of maak meel van havermout met een koffiemolen)
- 5 eetlepels honing
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 60 gram kokosolie
- 4 eetlepels amandelmelk
Let op! De ingrediënten zijn een indicatie. Tijdens het maken van het deeg kan het blijken dat het deeg wat te droog is (en je wat meer amandelmelk bij moet schenken) of juist te nat is (dan doe je er nog wat meel bij).
Zo maak je het!
- Was eerst goed je handen (vooral heel belangrijk wanneer je met kinderen gaat koken en bakken).
- Meet de hoeveelheden van het meel en de kokosolie alvast af en zet dit alvast klaar in een bakje
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat
- Verwarm de oven voor op 160 graden (ook dit is een indicatie, de ene oven is krachtiger dan de ander, thuis hebben we de oven bijvoorbeeld op 180 graden gezet).
- Doe alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een schaal.
- Zet een koekenpan of steelpannetje op het fornuis en verwarm daarin de kokosolie tot deze mooi vloeibaar is
- Voeg de gesmolten kokosolie toe in de schaal
- Meng alles lekker door elkaar. Dit kun je het beste eerst met twee lepels doen. Wanneer het een deeg begint te worden kun je verder gaan met je handen.
- Zoals hierboven al genoemd: wanneer het deeg te droog is om goed te kneden, kun je wat extra amandelmelk toevoegen. En wanneer het juist te nat is, voeg je wat extra meel toe.
- Maak een grote deegbal met je handen.
- Maak uit die grote deegbal steeds kleine bolletjes van ongeveer 1 centimeter. Wanneer je met meerdere kinderen tegelijk bakt, kun je de grote deegbal eerst in gelijke stukken verdelen en de kinderen hieruit zelf de kleinere bolletjes laten draaien. Vinden ze leuk!
- Mocht je net als ik ook grotere peperkoekjes willen maken, zorg je ook dat je een paar grotere bolletjes draait, van ongeveer 3 centimer bijvoorbeeld.
- Leg de bolletjes op de bakplaat, en zorg dat er voldoende ruimte tussen de bolletjes (en eventueel peperkoekjes) zit.
- Druk de bolletjes met een vork een beetje platter. Ze beginnen al op de bekende pepernoten te lijken!
- Zet de bakplaat met de bolletjes in de oven en zet de timer op 18 minuten.
- Blijf regelmatig door het raampje kijken of de pepernoten en peperkoeken niet te snel bruin worden.
- Zijn de bolletjes na 18 minuten nog niet mooi bruin? Laat ze dan nog even wat langer in de oven.
- Tevreden? Haal de bakplaat uit de oven en laat deze eerst goed afkoelen. Dan worden ze nog net even wat knappiger.
- Waarschijnlijk zorgt de heerlijke geur ervoor dat jullie niet langer kunnen wachten tot ze helemaal afgekoeld zijn. Helemaal prima, een beetje warm zijn ze ook lekker.
- Proeven maar!
Tom Steffens // Initiator FitGaaf!