Groentebommetje in een kommetje...Tomatensoep!

Het kan best een strijd zijn om kinderen voldoende groente te laten eten. Ik heb zelf een dochtertje van 2,5 jaar en ook bij ons thuis gaat de groente op het bord meestal niet vanzelf naar binnen. Maar soms wel. Als ik tomatensoep heb gemaakt. Dan eet ze zo 3 bordjes op. Stiekem krijgt ze zo ook wortel en paprika binnen! Zo maak je mijn favoriet.

Ingrediënten (voor 4 grote kommen)

1 roze ui of twee bosuitjes
2 bakjes Rivolo tomaatjes (of andere zoetige soorten tomaten zoals cherrytomaten of cherrytrostomaten. Of van alles door elkaar).
6 waspeentjes/worteltjes
1 rode paprika
1 liter water
2 groente-bouillon blokjes
1 blikje tomatenpuree
3 schijfjes zachte geitenkaas
Scheut olijfolieboter.

Naar eigen smaak: 2 teentjes knoflook

En zo maak je het

Snij de roze ui/bosui en knoflook in kleine stukjes. Haal de kroontjes van de tomaten en was de tomaten af in een vergiet. Schaaf de worteltjes en snij die in stukjes. Snij ook de paprika.

Breng 1 liter water aan de kook in de waterkoker.

Doe een scheut olijfolieboter in een grote soeppan en zet het vuur onder de pan zachtjes aan.  Wacht tot de boter een beetje gaat borrelen en doe de ui (en knoflook) in de pan. Rustig met een spatel of pollepel over de bodem blijven roeren, zodat de ui en knoflook mooi regelmatig in de olijfolieboter worden verwarmd. ‘Fruiten’ noemen ze dat.

Gooi de 2 bouillon-blokjes erbij en giet het kokende water voorzichtig in de pan. Voorzichtig de tomaten, worteltjes en paprika in de pan doen, pas op voor opspattend heet water!

10-15 minuten op laag vuur laten koken. Af en toe even checken, door met een vork in een wortel te prikken. Gaat dat makkelijk? Dan is het goed, het vuur kan even uit onder de pan.

Pak de staafmixer en doe de kop van de staafmixer eerst goed onder het wateroppervlakte voordat je het aanzet! Anders spettert jullie hele keuken onder!

Mix alles rustig door elkaar en blijf die staafmixerkop onder het water houden.

Voeg het blikje tomatenpuree en de schijfjes geitenkaas toe. Wil je het graag iets dikker, kun je er een extra blikje tomatenpuree bij doen. En iets romiger? Een extra schijfje geitenkaas.

Vanaf dit punt lekker af en toe even proeven met een klein lepeltje of de soep zo naar jouw smaak is. Je kunt altijd een beetje peper of bijvoorbeeld oregano toevoegen. Wel de lepel steeds even afspoelen tussen het proeven door.

Laat de soep eventueel nog even doorsudderen op laag vuur.

Zelf vind ik soep altijd heerlijk met stokbroodjes uit de oven. En dan met smeersels, zoals hummus! Dat kun je trouwens ook prima zelf maken.

En hoppa! Een groente-bommetje in een kommetje! Eet smakelijk!

Door: Tom Steffens / Initiator FitGaaf!